The Gastown Child Care Centre is an innovative response to an intriguing concept proposed by the City of Vancouver to develop child care centres atop under-utilized parkades in the downtown core. To support Vancouver’s Greenest City goals, the project is designed to Passive House and LEED Gold standards, with a focus on net zero energy and low carbon fuel sources. The two 400mfacilities provide a total of 74 child care spaces, each accommodating 12 infant/toddlers and 25 preschoolers. The buildings and play areas are oriented toward the spectacular North Shore mountains and Burrard Inlet with views of rail yards, marine traffic, float planes, and the Port of Vancouver. The architectural expression is playful, contemporary, and complementary to the historic Gastown context.

outdoor play

outdoor play

play area

play area

play area and entrance

play area and entrance

play area and kitchen

play area and kitchen

bridge

bridge

outdoor play

outdoor play

approach

approach

circulation

circulation

tricycle court

tricycle court

kitchen

kitchen