Completed in 2011, the 15,800 square metre project is part of the highly successful UBC Renew program that refurbishes aging buildings rather than demolishing them. The building houses state-of-the-art laboratories, aquaria, research spaces, classrooms, offices and gathering spaces for the Departments of Botany and Zoology.

Glass-clad seismic buttresses provide articulation and visual interest. The glass panels incorporate miniature botanical and zoological images as pixels to create larger images that signal the uses within and which illuminate at night to add dramatic effect and lighting along the Main Mall of the campus.

Design and construction of the LEED Gold project was fast-tracked for completion in 19 months to meet an aggressive federal stimulus funding deadline.

recognition

2012
Sustainable Architecture & Building Canadian Green Building Award

LEED Gold certification

Main Mall

Main Mall

circulation crossroads

circulation crossroads

lab entrance and glazed offices

lab entrance and glazed offices

zoology laboratory

zoology laboratory

Main Mall

Main Mall

aquaculture research lab

aquaculture research lab

recirculating tanks

recirculating tanks

illuminated seismic buttress

illuminated seismic buttress

spandrel detail

spandrel detail

solar light collector

solar light collector

glazed meeting room

glazed meeting room

graphic detail

graphic detail

life support system

life support system