Completed in 2004, the 280 square metre renovation and addition of a 1950s single-level house provides an independent living environment free of the institutional overtones for an outgoing filmmaker who is confined to a wheelchair.

The basic organization of the original house was retained although virtually every interior partition was relocated to promote an open plan concept to meet specific accessibility requirements.

Every component of the house was designed to provide the owner the ability to live and work independently. Throughout the design process the owner’s movement patterns were monitored, his height and reach span were measured and mock-ups were refined to ensure innovative solutions were effective and functional.

 

recognition

2005

Outside the Box Award Outstanding Innovation & Creativity in Architecture

Lieutenant Governor of British Columbia Special Jury Award

2004
Interior Design Institute of British Columbia Residential Design Silver Award

Interior Design Institute of British Columbia Special Jury Award

Western Living Residential Design Award

living

living

front elevation

front elevation

entry canopy

entry canopy

entry

entry

dining

dining

closet

closet