Completed in 2017, Brock Commons Tallwood House is an 18 storey, LEED Gold target, 404-bed student residence building located at the University of British Columbia in Vancouver, BC. Extraordinary for its height, making it the world’s tallest mass wood tower, it is also extraordinary for the speed the timber structure and prefabricated facade went up in only 66 days. At 2,233 cubic meters, the building utilizes an extraordinary amount of timber that stores an impressive 1,753 metric tons of carbon dioxide and avoids production of 679 metric tons of greenhouse gas emissions. Key to receiving approvals and achieving economic viability was a “keep it simple” design approach that makes the building appear ordinary—extraordinarily ordinary—through encapsulation of the wood structure with gypsum board.

A prefabricated facade, arranged in a pattern of vertical striations, features pre-installed windows and cladding consisting of 70 per cent wood fibers. A metal cornice crowns the building. A CLT canopy runs the length of a curtain wall base, which reveals the warm wood finishes of amenity spaces within. Elevator lobbies are clad with the same material as the exterior. Hallway finishes include natural wood doors and a palette of rich umber and ochre accent finishes. Living unit interiors are bright white, spare and simple. The quintessential west coast ocean and mountain views are spectacular.

To learn more about the project:
– listen to the podcast interview on World Architecture News
– read the articles on Canadian Architect and Fire Fighting in Canada
– view the naturally:wood comprehensive case studies, fact sheets and videos.

mass wood & prefab facade time-lapse
quad living

quad living

quad living

quad living

quad bedroom

quad bedroom

studio

studio

studio

studio

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

social and study space

southwest

southwest

social and study space

social and study space

upper floor lobby

upper floor lobby

prefabricated facade

prefabricated facade

CLT canopy

CLT canopy

dusk

dusk

CLT canopies at dusk

CLT canopies at dusk

social and study space

social and study space

CLT panel installation

CLT panel installation

CLT panel installation

CLT panel installation